• 532 777 302 Poniedziałek-Piątek: 9.30-18.00
  • sklep@oliwa.gr Realizacja zamówień
» » Oliwa od Chłopa, butelka 1l
Oliwa od Chłopa, butelka 1lOliwa od Chłopa, butelka 1lOliwa od Chłopa, butelka 1l
Oliwa od Chłopa, butelka 1lOliwa od Chłopa, butelka 1lOliwa od Chłopa, butelka 1l

Oliwa od Chłopa, butelka 1l

Pojemność: 1000ml

Cena: 69,00 zł

Ilość: szt. Dodaj do koszyka

  • Opis produktu
  • Recenzje produktu (0)
OLIWA OD CHŁOPA - ZAPACH I SMAK TRADYCYJNEJ KRETY
 
Niefiltrowana oliwa Extra Virgin prosto z Krety!
Wytrawny, esencjonalny i intensywny smak świeżej oliwy!
 
Świeża oliwa posiada najwięcej substancji zdrowotnych, w szczególności polifenoli. Odczuwa się ich obecność przez lekkie "drapania w gardle".
 
 Najświeższa oliwa - Zbiór i wytłoczenie: styczeń 2017!
 
Ta oliwa dostępna jest wyłącznie u nas w Greckich Delikatesach!
Nazwa "Oliwa od Chłopa" jest zastrzeżona w Urzędzie Patentowym RP wyłącznie dla naszej oliwy!
 
Oliwa o najniższej kwasowości < 0,3% !    Im niższa kwasowość, tym wyższa jakość oliwy!

Najwyższej jakości niefiltrowana oliwa Extra Virgin z gaju oliwnego położonego w okolicach Voukolies (rejon Chania - Kreta zachodnia). Oliwa wyciśnięta ok. 2h po zbiorze, przy użyciu wyłącznie tradycyjnych środków mechanicznych. Najwyższej klasy oliwa organiczna o kwasowości poniżej 0.3%. Seria limitowana. 

Ten rejon Krety (Voukolies) posiada najlepsze warunki klimatyczno-glebowe dla rozwoju drzew oliwnych o czym świadczą rosnące tu najstarsze znane drzewa oliwne o żywocie dłuższym niż 3 tysiące lat. 

Oliwa od Chłopa™ to kwintesencja tego co Kreta ma najcenniejszego - naturalne środowisko wolne od zanieczyszczeń, ponad 300 słonecznych dni w roku, przywiązanie do tradycji zarówno w trakcie zbioru jak i wytłaczania oliwek.

 Oliwa ta charakteryzuje się wyrazistym owocowym aromatem, zieloną barwą oraz dużą gęstością. W oliwie występują drobinki świeżo wyciśniętych oliwek, bardzo esencjonalna. Oliwki Koroneki, z których jest wytłoczona pochodzą z jednego gaju oliwnego. Ręczny zbiór oliwek rozpoczyna się pod koniec listopada i trwa do końca lutego. Po zbiorze oliwki przewożone są w grubych jutowych workach do niewielkiej tłoczni, gdzie rozpoczyna się proces wytłaczania. Świeże oliwki nie mogą być przechowywane dłużej niż 3 dni, gdyż z każdą chwilą tracą swoje cenne dla oliwy, właściwości.

 Koneserzy oliwy często poszukują małych, rodzinnych, prowadzonych od pokoleń fabryczek, które wytwarzają oliwę na małą skalę ze skrupulatnie wyselekcjonowanych oliwek, a przy tym stosują tradycyjne metody tłoczenia. Wiadomym jest, iż najlepsza oliwa pochodzi ze wschodniej Krety (rejon Sitia) oraz z wybranych gajów z zachodniej Krety (na południe od Chanii i w okolicach Kolimbari/Voukolies). Pozostali producenci, zarówno z centralnej Krety (Heraklion, Rethymnon), pozostałych rejonów Grecji i innych krajów basenu Morza Śródziemnego często nie potrafią uzyskać produktu tak wysokiej jakości. Zdarza się, iż kwasowość ich oliw oscyluje wokół 0.8%, czyli na granicy umożliwiającej im nazewnictwo Extra Virgin (jest to możliwe w przypadku oliw z pierwszego tłoczenia, których kwasowość nie przekracza 0.8%). Pamiętaj! Jeśli zależy Ci na oliwie najwyższej jakości, zwracaj uwagę na kwasowość oliwy - im niższa, tym lepsza.

Podczas naszego wieloletniego pobytu na Krecie intensywnie poszukiwaliśmy smaku idealnego. Podróżując między tradycyjnymi fabryczkami degustowaliśmy setki rodzajów oliw, a ukoronowaniem tego wysiłku jest starannie przygotowana oferta z Oliwą od Chłopa na czele.

Właściwości Oliwy od Chłopa:

- oliwa z oliwek Extra Virgin o kwasowości poniżej 0,3%,
- tłoczona na zimno z ręcznie zebranych oliwek Koroneiki wyłącznie przy użyciu środków mechanicznych,
- oliwki wykorzystane do wytłoczenia pochodzą z jednego gaju oliwnego (rejon Voukolies w zachodniej Krecie),
oliwa jest jednorodna - nie jest mieszanką oliw,
- produkt całkowicie naturalny o bardzo niskim stopniu przetworzenia,
- oliwa niefiltrowana z drobinkami oliwek, 
- zbiór oliwek i wytłoczenie oliwy w styczniu 2017r.
- ozdobna butelka do wielokrotnego użytku.

PROCES TŁOCZENIA OLIWY OD CHŁOPA
 
1) Rozpoczęcie procesu następuje w ciągu 2 godzin od zbioru oliwek. Na uzyskanie 1 litra tej doskonałej oliwy przeznaczono ok. 6kg oliwek.
2) Oliwki są oddzielane od liści oraz myte.           
3) Oliwki są w całości miażdżone przez kamienny walec, w wyniku czego powstaje masa oliwna koloru jasnobrązowego.
4) Masa oliwna jest mieszana przez ok. 20-40 minut i podgrzewana do temperatury maksymalnie 27C.
5) Oddzielenie oliwy i wody od wytłoków przy użyciu prasy.
6) Oddzielenie oliwy od wody przez odwirowanie.
7) Oczyszczenie z większych kawałków oliwek by nie podwyższyć kwasowości świeżo wyciśniętej oliwy.
8) Kontrola jakości produktu końcowego

Osobiście nadzorujemy proces zbioru oliwek, tłoczenia oliwy, napełniania butelek i etykietowania, by na Państwa stoły trafił produkt najwyższej jakości.
 
Oliwa na zdrowie!
 
Oliwa należy do zdrowych tłuszczów. Odpowiednio zbilansowana dzienna dieta powinna uwzględniać spożycie tłuszczów. Tłuszcze zawierają kwasy tłuszczowe, które dzielimy na 3 rodzaje: nasycone, jednonienasycone i wielonienasycone. Tłuszcze zwierzęce zawierają głównie tłuszcze nasycone, a oleje wytłaczane z nasion oraz oliwa to głównie tłuszcze jednonienasycone, które w ich składzie sięgają nawet do 83%.
 
Oliwa jako kluczowe źródło kwasów jednonienasyconych pomaga w:
 
 - obniżeniu poziomu "złego cholesterolou" (LDL) we krwi,
- utrzymaniu we krwi właściwego poziomu "dobrego cholesterolu" (HDL),
- prawidłowej pracy jelit,
- zapobieganiu chorobom układu sercowo-naczyniowego oraz ochronie organizmu przed chorobą wieńcową dzięki zawartości przeciwutleniaczy,
- leczeniu chorób gastrycznych i wrzodowych, wspomaga prawidłowe trawienie,
- lepszym wchłanianiu wapnia przez organizm,
- zapobieganiu chorobom nowotworowym,
- odmłodzeniu skóry.

 Z racji, że to Kreta ma najdłuższą tradycję związaną z uprawą i przetwarzaniem oliwek, drzewa oliwne zajmują szczególne i wyjątkowe miejsce w kulturze lokalnej społeczności. Ich uprawa i zbiór oliwek wciąż prowadzone są w zgodzie z wielowiekową tradycją – ręczny zbiór oliwek, proces tłoczenia rozpoczyna się już po ok. dwóch godzinach od zbioru, tłoczenie ma miejsce w niewielkich tłoczniach rozsianych po gajach oliwnych. Ok. 82% oliwy produkowanej w Grecji to oliwa Extra Virgin - żaden z krajów produkujących oliwę z oliwek nie może pochwalić się takim wynikiem. Grecy spożywają jej również najwięcej na świecie - 26l rocznie na osobę. Na Krecie najpopularniejszy gatunek oliwek to Koroneiki - bardzo drobne, dzięki czemu idealnie nadają się do wytłoczenia.
 
 To właśnie dzięki znakomitej oliwie mieszkańcy Krety cieszą się długowiecznością i witalnością. Oliwa chroni układ sercowo-naczyniowy, powoduje obniżenie poziomu cholesterolu poprzez pobudzenie jelit i wątroby do produkcji lipoprotein wysokiej gęstości, a także wspomaga prawidłowe funkcjonowanie wielu organów. Chroni również nasz organizm przed wieloma chorobami cywilizacyjnymi, a dzięki dużej zawartości przeciwutleniaczy, skutecznie walczy z wolnymi rodnikami, które mogą być przyczyną wielu stanów zapalnych, przyspieszonego starzenia się organizmu czy pojawienia się nowotworów.

 
Data zbioru oliwek i wytłoczenia oliwy: styczeń 2017

Termin przydatności do spożycia to wrzesień 2018

Pojemność: 1l
(elegancka butelka - typ IKEA, przeznaczona do wielokrotnego użycia)
 
 

Nikt jeszcze nie napisał recenzji do tego produktu. Bądź pierwszy i napisz recenzję.

Napisz recenzję
Newsletter

Prześlij nam swój adres e-mail, a my powiadomimy Cię o nowych produktach, promocjach i wyprzedażach. Zapisując się do newslettera akceptujesz regulamin.

 

Używamy ciasteczek (plików cookies), dzięki czemu nasz sklep może działać lepiej - dowiedz się więcej
OK