• sklep@oliwa.gr Poniedziałek-Piątek: 9.30-18.00
  • sklep@oliwa.gr Realizacja zamówień
» » Zakup hurtowy - 8x Kropla Krety Mediterranean 0.35%
Zakup hurtowy - 8x Kropla Krety Mediterranean 0.35%
Super promocja

Zakup hurtowy - 8x Kropla Krety Mediterranean 0.35%

Cena: 890,00 zł

Cena poprzednia: 920,00 zł

Ilość: szt. Dodaj do koszyka

  • Opis produktu
  • Recenzje produktu (0)

Karton - 8 sztuk puszek oliwy Kropla Krety Mediterranean 0.35%

Oliwa ze zbioru styczeń 2017 - najświeższa na rynku

Świeża oliwa posiada najwięcej substancji zdrowotnych, w szczególności polifenoli. Odczuwa się ich obecność przez lekkie "drapania w gardle".

Rejon pochodzenia: Chania/Kreta - produkt chroniony znakiem PGI (Protected Geographical Indication)

opakowanie 3l (puszka z dozownikiem)

Oliwa o bardzo niskiej kwasowości - poniżej 0.35%

Kropla Krety Mediterranean 0.35% to:

- doskonały aromat i smak,
- najwyższej jakości tłuszcz, który nadaje się zarówno do smażenia jak i spożywania na zimno,
- niepowtarzalny zielonkawy kolor, który zawdzięcza oliwkom Koroneiki,
- drogocenne właściwości zdrowotne,
- w pełni naturalny produkt, bez żadnych dodatków,
- idealna do spożywania na czczo przy chorobach wrzodowych oraz wieńcowych.

Z racji, że to Kreta ma najdłuższą tradycję związaną z uprawą i przetwarzaniem oliwek, drzewa oliwne zajmują szczególne i wyjątkowe miejsce w kulturze lokalnej społeczności. Ich uprawa i zbiór oliwek wciąż prowadzone są w zgodzie z wielowiekową tradycją – ręczny zbiór oliwek, proces tłoczenia rozpoczyna się już po ok. dwóch godzinach od zbioru, tłoczenie ma miejsce w niewielkich tłoczniach rozsianych po gajach oliwnych. Ok. 82% oliwy produkowanej w Grecji to oliwa Extra Virgin - żaden z krajów produkujących oliwę z oliwek nie może pochwalić się takim wynikiem. Grecy spożywają jej również najwięcej na świecie - 26l rocznie na osobę. Na Krecie najpopularniejszy gatunek oliwek to Koroneiki - bardzo drobne, dzięki czemu idealnie nadają się do wytłoczenia. Duże oliwki spotykane w Hiszpanii czy we Włoszech powodują wyższą kwasowość oliwy, a co za tym idzie obniżają jej jakość. 

Właściwości oliwy Kropla Krety Mediterranean:

- Extra Virgin, czyli najwyższej jakości oliwa z oliwek o kwasowości < 0,35 % (by oliwa mogła być uznana za Extra Virgin jej kwasowość musi wynosić < 0,8% - im niższa kwasowość oliwy, tym lepsza jest jej jakość)
- z pierwszego tłoczenia na zimno przy użyciu wyłącznie środków mechanicznych,
- ręczny zbiór oliwek, z który jest wytłaczana,
- rejon pochodzenia: Chania/Kreta - produkt chroniony znakiem PGI (Protected Geographical Indication)

To właśnie dzięki znakomitej oliwie mieszkańcy Krety cieszą się długowiecznością i witalnością. Oliwa chroni układ sercowo-naczyniowy, powoduje obniżenie poziomu cholesterolu poprzez pobudzenie jelit i wątroby do produkcji lipoprotein wysokiej gęstości, a także wspomaga prawidłowe funkcjonowanie wielu organów. Chroni również nasz organizm przed wieloma chorobami cywilizacyjnymi, a dzięki dużej zawartości przeciwutleniaczy, skutecznie walczy z wolnymi rodnikami, które mogą być przyczyną wielu stanów zapalnych, przyspieszonego starzenia się organizmu czy pojawienia się nowotworów. 

Lista zalet oliwy jest długa i niekwestionowana zarówno na gruncie kulinarnym, zdrowotnym jak i kosmetycznym. O tym jak cennym i pożądanym jest produktem, mogą świadczyć ceny osiągane przez grecką oliwę, a szczególnie tę pochodzącą z Krety. Nie chcąc wprowadzać kolejnego niezmiernie drogiego produktu, którego wysoka cena powstrzymywałaby Państwa od używania doskonałej oliwy zawsze, kiedy mają Państwo na to ochotę, przedstawiamy wyśmienity produkt w bardzo przystępnej cenie. 

Oliwa Kropla Krety Mediterranean 0.35%, którą Państwu proponujemy należy do ścisłej światowej czołówki i jest produkowana na Krecie w rejonie Chanii. 

Z racji, że to Kreta ma najdłuższą tradycję związaną z uprawą i przetwarzaniem oliwek, drzewa oliwne zajmują szczególne i wyjątkowe miejsce w kulturze lokalnej społeczności. Ich uprawa i zbiór oliwek wciąż prowadzone są w zgodzie z wielowiekową tradycją – ręczny zbiór oliwek, proces tłoczenia rozpoczyna się już po ok. dwóch godzinach od zbioru, tłoczenie ma miejsce w niewielkich tłoczniach rozsianych po gajach oliwnych. Ok. 82% oliwy produkowanej w Grecji to oliwa Extra Virgin - żaden z producentów oliwy z innych krajów nie może pochwalić się takim wynikiem. Grecy spożywają jej również najwięcej na świecie - 26l rocznie na osobę.

Pamiętaj: Oliwa przechowywana w lodówce będzie silnie gęstnieć. By najlepiej zadbać o jej walory należy trzymać ją w temperaturze pokojowej, w ciemnym miejscu i szczelnie zamkniętym pojemniku. 

Oliwa ma temperaturę dymienia w ok. 210C (oliwa Extra Virgin 190C), więc wyższą niż masło, margaryna, i oleje: z pestek winogron, kukurydziany, rzepakowy, sojowy i słonecznikowy, dzięki czemu idealnie nadaje się do smażenia - optymalna temperatura smażenia wynosi 180C.

Oliwa Kropla Krety Mediterranean 0.35% jest tłoczona i puszkowana na Krecie.

Termin przydatności do spożycia: 31 marca 2019

Nikt jeszcze nie napisał recenzji do tego produktu. Bądź pierwszy i napisz recenzję.

Napisz recenzję
Newsletter

Prześlij nam swój adres e-mail, a my powiadomimy Cię o nowych produktach, promocjach i wyprzedażach. Zapisując się do newslettera akceptujesz regulamin.

 

Używamy ciasteczek (plików cookies), dzięki czemu nasz sklep może działać lepiej - dowiedz się więcej
OK