Herbata górska Malotira (Sideritis syriaca, gojnik) z majerankiem w torebkach do zaparzania - tym pachnie Kreta zimą. W każdym kafenionie i tawernie w nieco większym briki przygotowana jest ta bardzo aromatyczna herbata. Grecy nie piją herbat czarnych czy zielonych, ale zimą czy w czasie choroby sięgają po malotirę. Malotirę słodzi się miodem.
Malotira to roślina porastająca wysokie partie Gór Białych (Lefka Ori), zbierana tylko i wyłącznie ręcznie z rejonów wolnych od wszelkich zanieczyszczeń oraz sztucznych nawozów. Malotira porasta strome partie gór, a trudność jej zbiorów wpływa również na jej cenę. Jest to produkt całkowicie naturalny. Grecy piją ją zimą lub w czasie przeziębienia. Każda grecka babcia na Krecie ma ją również w swojej kuchni, bo jak twierdzą "jest dobra na wszystko". Malotirę słodzimy miodem, można dodać również cytrynę oraz cynamon.
Herbata górska Malotira, czyli po polsku "gojnik" - wspomaga proces trawienny, działa kojąco na system nerwowy, poprawia samopoczucie i łagodzi przeziębienia.
Malotira zawiera m.in. flawonoidy, diterpeny, steroidy, iridoidy, kumaryny, lignany i olejki eteryczne.
Skład: 70% malotiry, 30% majeranku
Waga: 20g (20 torebek po 1g)
Wyprodukowano i zapakowano na Krecie.
Termin przydatności: październik 2026
Nikt jeszcze nie napisał recenzji do tego produktu. Bądź pierwszy i napisz recenzję.
Tylko zarejestrowani klienci mogą pisać recenzje do produktów. Jeżeli posiadasz konto w naszym sklepie zaloguj się na nie, jeżeli nie załóż bezpłatne konto i napisz recenzję.