Składniki:
250 g żółtego łuskanego grochu
2-3 cebule
6 łyżek dobrej oliwy
sól, pieprz
natka pietruszki do przybrania
ząbek czosnku (opcjonalnie)
Wykonanie:
1. Groch opłukać pod zimną wodą.
2. Przełożyć do garnka i zalać wodą, posolić. Gotować przez ok. 30 minut. Odlać część wody, pozostawić tylko nieco na dnie. Zostawić groch na godzinę by nieco zwiększył swoją objętość w tej pozostawionej wodzie.
3. Dodać posiekaną cebulę, 4 łyżki oliwy, można również dodać ząbek czosnku. Zalać wodą (ok. 1-2 cm powyżej linii grochu) i gotować do miękkości grochu (ok. 45 minut).
4. Odcedzić masę, zachowując tę wodę z gotowania. Całość utrzeć blenderem na gładką masę dodając 2 łyżki oliwy i doprawiając solą i pieprzem. Powinno powstać gładkie puree. Jeśli masa jest zbyt sucha można dodać nieco wody, którą zachowaliśmy z gotowania.
5. Fava najlepiej smakuje na ciepło. Serwujemy posypaną piórkami cebuli, odrobiną natki pietruszki i polaną oliwą.
Nikt jeszcze nie napisał recenzji do tego produktu. Bądź pierwszy i napisz recenzję.
Tylko zarejestrowani klienci mogą pisać recenzje do produktów. Jeżeli posiadasz konto w naszym sklepie zaloguj się na nie, jeżeli nie załóż bezpłatne konto i napisz recenzję.