Strona główna » Oliwy z Krety » Niefiltrowana Oliwa od Chłopa, Sitia, zbiór grudzień 2024, 1l
Niefiltrowana Oliwa od Chłopa, Sitia, zbiór grudzień 2024, 1lNiefiltrowana Oliwa od Chłopa, Sitia, zbiór grudzień 2024, 1l
Niefiltrowana Oliwa od Chłopa, Sitia, zbiór grudzień 2024, 1l
Niefiltrowana Oliwa od Chłopa, Sitia, zbiór grudzień 2024, 1l

Niefiltrowana Oliwa od Chłopa, Sitia, zbiór grudzień 2024, 1l

Pojemność: 1000ml

Cena: 99,00 zł

Ilość:
-+
szt.
Dodaj do koszyka

dodaj do schowka

  • Opis produktu
  • Recenzje produktu (0)

ZAPACH I SMAK PRAWDZIWEJ KRETY

OLIWA OD CHŁOPA

OLIWA z OLIWEK Z PIERWSZEGO TŁOCZENIA PRZY UŻYCIU WYŁĄCZNIE ŚRODKÓW MECHANICZNYCH


 
ŚWIEŻA, NATURALNA, NIEFILTROWANA OLIWA Z REJONU SITIA

Zbiór oliwek i wytłoczenie: grudzień 2024r. 
 
W poszukiwaniu najlepszych smaków przemierzamy najciekawsze zakątki Grecji. Zapraszamy Państwa do świata greckich smaków, do kuchni powszechnie cenionej za swoją prostotę i "domowość", ale przede wszystkim uważanej za najzdrowszą we współczesnym świecie. O tym ostatnim przekonujemy się każdego dnia obserwując naszych sędziwych sąsiadów w jednej z sennych kreteńskich wiosek. Ich kluczem do długowieczności jest na pewno ruch oraz dieta bogata w świeże warzywa i owoce, domowe sery, zieleninę i zioła porastające okoliczne wzgórza, czerstwe pieczywo, ryby oraz najlepszą na świecie oliwę.

Wprawdzie nasz syn - rodowity Kreteńczyk, Michalis urodził się w Chanii, jednak uznał, że to właśnie Oliwa od Chłopa z Sitii jest zdecydowanie najlepsza! Niefiltrowana oliwa pochodząca z rodzinnej wytłoczni w miejscowości Sitia we wschodniej Krecie. Ten rejon Krety posiada doskonałe warunki klimatyczno-glebowe dla rozwoju drzew oliwnych, o czym świadczą liczne nagrody, które oliwy z rejonu Sitia zdobywają w dorocznych konkursach i degustacjach. Oliwa z tego regionu jest od lat nagradzana za wyjątkową jakość, idealny smak i aromat, staranną selekcję oliwek Koroneiki oraz bardzo rygorystyczne wymagania przy procesie wytłaczania. 

Oliwa od Chłopa to kwintesencja tego, co Kreta ma najcenniejszego - naturalne środowisko wolne od zanieczyszczeń, ponad 300 słonecznych dni w roku, przywiązanie do tradycji zarówno w trakcie zbioru jak i wytłaczania oliwek.
 
Oliwa ta charakteryzuje się wyrazistym owocowym aromatem, zieloną barwą oraz dużą gęstością. Oliwki Koroneiki, z których jest wytłoczona pochodzą z jednego gaju oliwnego, który znajduje się w rodzinie od pokoleń. Co roku, pod koniec grudnia rozpoczyna się ręczny zbiór oliwek, który trwa do końca stycznia. Po zbiorze oliwki przewożone są w grubych jutowych workach do niewielkiej tłoczni, gdzie rozpoczyna się proces wytłaczania. Świeże oliwki nie mogą być przechowywane dłużej niż 2 dni, gdyż z każdą chwilą tracą swoje cenne dla produkcji oliwy, właściwości.

Oliwa nie jest dla nas zwykłym produktem, lecz naszą pasją. Naszą wielką, grecką kulinarną przygodę rozpoczęliśmy od przeprowadzki na Kretę w 2006 roku, gdzie przez lata zgłębialiśmy tajniki greckiej kuchni, a niekończące się podróże w poszukiwaniu najlepszych smaków zaowocowały stworzeniem oferty, dzięki której smaczne i zdrowe przysmaki zagoszczą na Państwa stole. Podróżując po Grecji od kilku lat staramy się wybierać produkty najbardziej wartościowe, a jednocześnie niedostępne lub trudno osiągalne na polskim rynku. Poszukujemy również produktów regionalnych charakterystycznych dla konkretnej części Grecji jak np. miód tymiankowy z zachodniej Krety, dzikie kapary z Santorini, czy jęczmienne czerstwe pieczywo do dakos tak popularne na Krecie.

Proces tłoczenia Oliwy od Chłopa następuje w ciągu 2 godzin od zbioru:

1) Oliwki są zbierane ręcznie i w jutowych workach przewożone do miejsca tłoczenia.
2) Oliwki są oddzielane od liści oraz myte, a następnie w całości miażdżone przez kamienny walec, w wyniku czego powstaje masa oliwna koloru jasnobrązowego.
3) Masa oliwna jest mieszana przez ok. 20-40 minut i podgrzewana do temperatury maksymalnie 27°C.
4) Następuje oddzielenie oliwy i wody od wytłoków przy użyciu prasy.
5) Oliwa oddzielana od wody przez odwirowanie.
6) Następuje oczyszczenie z większych kawałków oliwek by nie podwyższyć kwasowości świeżo wyciśniętej oliwy oraz kontrola jakości produktu końcowego :)

Właściwości Oliwy od Chłopa:

- niefiltrowana oliwa z oliwek z pierwszego tłoczenia na zimno przy użyciu wyłącznie środków mechanicznych,

 
- tłoczona na zimno z ręcznie zebranych oliwek Koroneiki,

- oliwki wykorzystane do wytłoczenia pochodzą z jednego gaju oliwnego (rejon Sitia - wschodnia Kreta) - posiada certyfikat Chronionej Nazwy Pochodzenia - Sitia Lasithiou Kritis

- oliwa jest jednorodna - nie jest mieszanką oliw,

- produkt całkowicie naturalny o bardzo niskim stopniu przetworzenia,

 
- zbiór oliwek i wytłoczenie oliwy nastąpiło w grudniu 2024r.,

- oliwa jest wyrazista w swoim owocowym smaku, mętna

- eleganckie i estetyczne opakowanie - srebrna puszka,

- pojemność 1l,

- limitowana ilość

Oliwa towarzyszy Grekom od wieków, jej zawdzięczają długowieczność, witalność, a według najnowszych badań również "najzdrowszy" poziom cholesterolu wśród obywateli krajów wysoko rozwiniętych.
 
Wartości odżywcze w 100 ml produktu (3450kJ/824 kcal):

1) Tłuszcz łącznie, w tym:    92g
-  kwasy tłuszczowe nasycone (kwasy nasycone):    12g
- kwasy tłuszczowe jednonienasycone (jednonienasycone): 72g
- kwasy tłuszczowe wielonienasycone (wielonienasycone): 8g
2) Węglowodany    0g
3) Białko    0g
4) Sód    0g
5) Błonnik 0g
 
Z racji, że to Kreta ma najdłuższą tradycję związaną z uprawą i przetwarzaniem oliwek, drzewa oliwne zajmują szczególne i wyjątkowe miejsce w kulturze lokalnej społeczności. Ich uprawa i zbiór oliwek wciąż prowadzone są w zgodzie z wielowiekową tradycją – ręczny zbiór oliwek, proces tłoczenia rozpoczyna się już po dwóch godzinach od zbioru, tłoczenie ma miejsce w niewielkich tłoczniach rozsianych po gajach oliwnych. Ok. 82% oliwy produkowanej w Grecji to oliwa Extra Virgin - żaden z krajów produkujących oliwę z oliwek nie może pochwalić się takim wynikiem. Grecy spożywają jej również najwięcej na świecie - 26l rocznie na osobę. Na Krecie najpopularniejszy gatunek oliwek to Koroneiki - bardzo drobne, dzięki czemu idealnie nadają się do wytłoczenia.
 
To właśnie dzięki znakomitej oliwie mieszkańcy Krety cieszą się długowiecznością i witalnością. Oliwa chroni układ sercowo-naczyniowy, powoduje obniżenie poziomu cholesterolu poprzez pobudzenie jelit i wątroby do produkcji lipoprotein wysokiej gęstości, a także wspomaga prawidłowe funkcjonowanie wielu organów. Chroni również nasz organizm przed wieloma chorobami cywilizacyjnymi, a dzięki dużej zawartości przeciwutleniaczy, skutecznie walczy z wolnymi rodnikami, które mogą być przyczyną wielu stanów zapalnych, przyspieszonego starzenia się organizmu czy pojawienia się nowotworów.

Skład: 100% oliwa z oliwek z pierwszego tłoczenia na zimno z oliwek Koroneiki


Pojemność: 1 litr (elegancka puszka koloru srebrnego)
 
Do uzyskania 1l tej oliwy zużywa się ok. 6kg oliwek Koroneiki.

Przechowywać w ciemnym i chłodnym miejscu.

 
Najlepiej spożyć przed: lipiec 2026

Wyprodukowano i puszkowano w Sitia/Kreta/Grecja dla wyłącznego importera i właściciela marki Oliwa od Chłopa® firmy:

Grecja dla Ciebie Małgorzata Pitus
ul. Klonowa 15 B
05-126 Stanisławów Pierwszy
 
ZASMAKUJ GRECJI W NAJLEPSZYM WYDANIU!
 

Nikt jeszcze nie napisał recenzji do tego produktu. Bądź pierwszy i napisz recenzję.

Tylko zarejestrowani klienci mogą pisać recenzje do produktów. Jeżeli posiadasz konto w naszym sklepie zaloguj się na nie, jeżeli nie załóż bezpłatne konto i napisz recenzję.

Najlepsze promocje

Ostatnio przeglądane

Brak danych do wyświetlenia
Używamy ciasteczek (plików cookies), dzięki czemu nasz sklep może działać lepiej - dowiedz się więcej
OK