ZAPACH I SMAK PRAWDZIWEJ KRETY
OLIWA OD CHŁOPA
OLIWA z OLIWEK NAJWYŻSZEJ JAKOŚCI Z PIERWSZEGO TŁOCZENIA
NAJWYŻSZA KATEGORIA OLIWY Z OLIWEK UZYSKANA BEZPOŚREDNIO Z OLIWEK I WYŁĄCZNIE
ZA POMOCĄ ŚRODKÓW MECHANICZNYCH
ŚWIEŻA, NATURALNA, NIEFILTROWANA OLIWA Z REJONU SITIA
Zbiór oliwek i wytłoczenie: styczeń 2024r.
W poszukiwaniu najlepszych smaków przemierzamy najciekawsze zakątki Grecji. Zapraszamy Państwa do świata greckich smaków, do kuchni powszechnie cenionej za swoją prostotę i "domowość", ale przede wszystkim uważanej za najzdrowszą we współczesnym świecie. O tym ostatnim przekonujemy się każdego dnia obserwując naszych sędziwych sąsiadów w jednej z sennych kreteńskich wiosek. Ich kluczem do długowieczności jest na pewno ruch oraz dieta bogata w świeże warzywa i owoce, domowe sery, zieleninę i zioła porastające okoliczne wzgórza, czerstwe pieczywo, ryby oraz najlepszą na świecie oliwę.
Wprawdzie nasz syn - rodowity Kreteńczyk, Michalis urodził się w Chanii, jednak uznał, że to właśnie Oliwa od Chłopa z Sitii jest zdecydowanie najlepsza! Niefiltrowana oliwa pochodząca z rodzinnej wytłoczni w miejscowości Sitia we wschodniej Krecie. Ten rejon Krety posiada doskonałe warunki klimatyczno-glebowe dla rozwoju drzew oliwnych, o czym świadczą liczne nagrody, które oliwy z rejonu Sitia zdobywają w dorocznych konkursach i degustacjach. Oliwa z tego regionu jest od lat nagradzana za wyjątkową jakość, idealny smak i aromat, staranną selekcję oliwek Koroneiki oraz bardzo rygorystyczne wymagania przy procesie wytłaczania.
Oliwa od Chłopa to kwintesencja tego, co Kreta ma najcenniejszego - naturalne środowisko wolne od zanieczyszczeń, ponad 300 słonecznych dni w roku, przywiązanie do tradycji zarówno w trakcie zbioru jak i wytłaczania oliwek.
Oliwa ta charakteryzuje się wyrazistym owocowym aromatem, zieloną barwą oraz dużą gęstością. Oliwki Koroneiki, z których jest wytłoczona pochodzą z jednego gaju oliwnego, który znajduje się w rodzinie od pokoleń. Co roku, pod koniec grudnia rozpoczyna się ręczny zbiór oliwek, który trwa do końca stycznia. Po zbiorze oliwki przewożone są w grubych jutowych workach do niewielkiej tłoczni, gdzie rozpoczyna się proces wytłaczania. Świeże oliwki nie mogą być przechowywane dłużej niż 2 dni, gdyż z każdą chwilą tracą swoje cenne dla produkcji oliwy, właściwości.
Oliwa nie jest dla nas zwykłym produktem, lecz naszą pasją. Naszą wielką, grecką kulinarną przygodę rozpoczęliśmy od przeprowadzki na Kretę w 2006 roku, gdzie przez lata zgłębialiśmy tajniki greckiej kuchni, a niekończące się podróże w poszukiwaniu najlepszych smaków zaowocowały stworzeniem oferty, dzięki której smaczne i zdrowe przysmaki zagoszczą na Państwa stole. Podróżując po Grecji od kilku lat staramy się wybierać produkty najbardziej wartościowe, a jednocześnie niedostępne lub trudno osiągalne na polskim rynku. Poszukujemy również produktów regionalnych charakterystycznych dla konkretnej części Grecji jak np. miód tymiankowy z zachodniej Krety, dzikie kapary z Santorini, czy jęczmienne czerstwe pieczywo do dakos tak popularne na Krecie.
Proces tłoczenia Oliwy od Chłopa następuje w ciągu 2 godzin od zbioru:
1) Oliwki są zbierane ręcznie i w jutowych workach przewożone do miejsca tłoczenia.
2) Oliwki są oddzielane od liści oraz myte, a następnie w całości miażdżone przez kamienny walec, w wyniku czego powstaje masa oliwna koloru jasnobrązowego.
3) Masa oliwna jest mieszana przez ok. 20-40 minut i podgrzewana do temperatury maksymalnie 27°C.
4) Następuje oddzielenie oliwy i wody od wytłoków przy użyciu prasy.
5) Oliwa oddzielana od wody przez odwirowanie.
6) Następuje oczyszczenie z większych kawałków oliwek by nie podwyższyć kwasowości świeżo wyciśniętej oliwy oraz kontrola jakości produktu końcowego :)
Właściwości Oliwy od Chłopa:
- niefiltrowana oliwa Extra Virgin o kwasowości poniżej 0,3%,
- tłoczona na zimno z ręcznie zebranych oliwek Koroneiki wyłącznie przy użyciu środków mechanicznych,
- oliwki wykorzystane do wytłoczenia pochodzą z jednego gaju oliwnego (rejon Sitia - wschodnia Kreta),
- oliwa jest jednorodna - nie jest mieszanką oliw,
- produkt całkowicie naturalny o bardzo niskim stopniu przetworzenia,
- zbiór oliwek i wytłoczenie oliwy nastąpiło w styczniu 2024r.,
- oliwa jest wyrazista w smaku,
- eleganckie i estetyczne opakowanie - srebrna puszka (bez zawartości aluminium),
- pojemność 1l,
Oliwa towarzyszy Grekom od wieków, jej zawdzięczają długowieczność, witalność, a według najnowszych badań również "najzdrowszy" poziom cholesterolu wśród obywateli krajów wysoko rozwiniętych.
Wartości odżywcze w 1 porcji: 1 łyżka stołowa/14g/15ml
1) Tłuszcze łącznie, w tym: 14,3g
- tłuszcze nasycone 2g
- tłuszcze wielonienasycone 1,3g
- tłuszcze jednonienasycone 11g
2) Węglowodany 0mg
3) Białko 0mg
4) Sód 0mg
Z racji, że to Kreta ma najdłuższą tradycję związaną z uprawą i przetwarzaniem oliwek, drzewa oliwne zajmują szczególne i wyjątkowe miejsce w kulturze lokalnej społeczności. Ich uprawa i zbiór oliwek wciąż prowadzone są w zgodzie z wielowiekową tradycją – ręczny zbiór oliwek, proces tłoczenia rozpoczyna się już po dwóch godzinach od zbioru, tłoczenie ma miejsce w niewielkich tłoczniach rozsianych po gajach oliwnych. Ok. 82% oliwy produkowanej w Grecji to oliwa Extra Virgin - żaden z krajów produkujących oliwę z oliwek nie może pochwalić się takim wynikiem. Grecy spożywają jej również najwięcej na świecie - 26l rocznie na osobę. Na Krecie najpopularniejszy gatunek oliwek to Koroneiki - bardzo drobne, dzięki czemu idealnie nadają się do wytłoczenia.
To właśnie dzięki znakomitej oliwie mieszkańcy Krety cieszą się długowiecznością i witalnością. Oliwa chroni układ sercowo-naczyniowy, powoduje obniżenie poziomu cholesterolu poprzez pobudzenie jelit i wątroby do produkcji lipoprotein wysokiej gęstości, a także wspomaga prawidłowe funkcjonowanie wielu organów. Chroni również nasz organizm przed wieloma chorobami cywilizacyjnymi, a dzięki dużej zawartości przeciwutleniaczy, skutecznie walczy z wolnymi rodnikami, które mogą być przyczyną wielu stanów zapalnych, przyspieszonego starzenia się organizmu czy pojawienia się nowotworów.
Skład: 100% oliwa Extra Virgin z pierwszego tłoczenia na zimno z oliwek Koroneiki
Pojemność: 1 litry (elegancka puszka koloru srebrnego)
Do uzyskania 1l tej szlachetnej oliwy zużywa się ok. 6kg oliwek Koroneiki.
Przechowywać w ciemnym i chłodnym miejscu.
Najlepiej spożyć przed: lipiec 2025
Wyprodukowano i puszkowano w Sitia/Kreta/Grecja dla wyłącznego importera i właściciela marki Oliwa od Chłopa® firmy:
Grecja dla Ciebie
ul. Klonowa 15 B
05-126 Stanisławów Pierwszy
ZASMAKUJ GRECJI W NAJLEPSZYM WYDANIU!