Oliwa Extra Virgin Entelia - oliwa ze zbioru styczeń 2025
Rejon pochodzenia: Chania/Kreta/Grecja
Opakowanie: 5l (bag in box). Oliwa znajduje się w opakowaniu próżniowym, dzięki czemu nie ma zwiększa się ilość powietrza wraz z jej zużyciem. Kartonowe opakowanie zewnętrze zabezpiecza opakowanie z oliwą. W opakowaniu umieszczony jest kranik, który umożliwia bezpieczne i higieniczne nalewanie oliwy.
Ciesz się doskonałym smakiem i wyjątkową jakością oliwy do ostatniej jej kropli!
Smak: wyrazisty owocowy, wyczuwalne lekkie "drapanie w gardle", zapach owocowy z nutą trawiastą.
Oliwa o niskiej kwasowości - 0.49% (pomiar wykonany w momencie napełniania opakowania) - im niższa kwasowość, tym wyższa jakość oliwy!
Oliwa Entelia to:
- doskonały aromat i smak, polecana smakoszom i znawcom oliw,
- najwyższej jakości tłuszcz, który nadaje się zarówno do smażenia jak i spożywania na zimno,
- niepowtarzalny zielonkawo-złoty kolor, który zawdzięcza oliwkom Koroneiki,
- drogocenne właściwości zdrowotne,
- w pełni naturalny produkt, bez żadnych dodatków,
- idealna do spożywania na czczo przy chorobach wrzodowych oraz wieńcowych,
- oliwa znajduje się w pojemniku, który doskonale zabezpiecza jej walory przed głównymi "wrogami" oliwy, czyli promieniami słonecznymi i powietrzem. Dzięki opakowaniu próżniowego nie zwiększa się ilość powietrza w pojemniku z oliwą wraz z jej zużyciem.
Z racji, że to Kreta ma najdłuższą tradycję związaną z uprawą i przetwarzaniem oliwek, drzewa oliwne zajmują szczególne i wyjątkowe miejsce w kulturze lokalnej społeczności. Ich uprawa i zbiór oliwek wciąż prowadzone są w zgodzie z wielowiekową tradycją – ręczny zbiór oliwek, proces tłoczenia rozpoczyna się już po ok. dwóch godzinach od zbioru, tłoczenie ma miejsce w niewielkich tłoczniach rozsianych po gajach oliwnych. Ok. 82% oliwy produkowanej w Grecji to oliwa Extra Virgin - żaden z krajów produkujących oliwę nie może pochwalić się takim wynikiem. Grecy spożywają jej również najwięcej na świecie - 26l rocznie na osobę. Na Krecie najpopularniejszy gatunek oliwek to Koroneiki - bardzo drobne, dzięki czemu idealnie nadają się do wytłoczenia. Duże oliwki spotykane w Hiszpanii czy we Włoszech powodują wyższą kwasowość oliwy, a co za tym idzie obniżają jej jakość.
Właściwości oliwy Entelia:
- Extra Virgin, czyli najwyższej jakości oliwa z oliwek, uzyskana bezpośrednio z oliwek przy użyciu wyłącznie środków mechanicznych,
- najwyższa kategoria oliwy z oliwek
- z pierwszego tłoczenia na zimno przy użyciu wyłącznie środków mechanicznych,
- ręczny zbiór zdrowych oliwek, z który jest wytłaczana,
- rejon pochodzenia: Chania/Kreta/Grecja
To właśnie dzięki znakomitej oliwie mieszkańcy Krety cieszą się długowiecznością i witalnością. Oliwa chroni układ sercowo-naczyniowy, powoduje obniżenie poziomu cholesterolu poprzez pobudzenie jelit i wątroby do produkcji lipoprotein wysokiej gęstości, a także wspomaga prawidłowe funkcjonowanie wielu organów. Chroni również nasz organizm przed wieloma chorobami cywilizacyjnymi, a dzięki dużej zawartości przeciwutleniaczy, skutecznie walczy z wolnymi rodnikami, które mogą być przyczyną wielu stanów zapalnych, przyspieszonego starzenia się organizmu czy pojawienia się nowotworów.
Lista zalet oliwy jest długa i niekwestionowana zarówno na gruncie kulinarnym, zdrowotnym jak i kosmetycznym. O tym jak cennym i pożądanym jest produktem, mogą świadczyć ceny osiągane przez grecką oliwę, a szczególnie tę pochodzącą z Krety. Nie chcąc wprowadzać kolejnego niezmiernie drogiego produktu, którego wysoka cena powstrzymywałaby Państwa od używania doskonałej oliwy zawsze, kiedy mają Państwo na to ochotę, przedstawiamy wyśmienity produkt w bardzo przystępnej cenie.
Pamiętaj: Oliwa przechowywana w lodówce będzie silnie gęstnieć. By najlepiej zadbać o jej walory należy trzymać ją w temperaturze pokojowej, w ciemnym miejscu i szczelnie zamkniętym pojemniku. Oliwa ma temperaturę dymienia w ok. 210C (oliwa Extra Virgin 190C), więc wyższą niż masło, margaryna, i oleje: z pestek winogron, kukurydziany, rzepakowy, sojowy i słonecznikowy, dzięki czemu idealnie nadaje się do smażenia - optymalna temperatura smażenia wynosi 180C.
Oliwa Entelia jest tłoczona i pakowana na Krecie (rejon Chania).
Przechowywać w ciemnym i chłodnym miejscu.
Produkt bezglutenowy, odpowiedni dla wegetarian i wegan, koszerny.
Najlepiej spożyć przed: marzec 2027
Pojemność: 5l (bag in box)
Nikt jeszcze nie napisał recenzji do tego produktu. Bądź pierwszy i napisz recenzję.
Tylko zarejestrowani klienci mogą pisać recenzje do produktów. Jeżeli posiadasz konto w naszym sklepie zaloguj się na nie, jeżeli nie załóż bezpłatne konto i napisz recenzję.