Krya - ORGANICZNA OLIWA EXTRA VIRGIN
(opakowanie: puszka w kształcie walca o pojemności 500ml)
Zbiór: grudzień 2024
Chcemy zaoferować Państwu jedną z najlepszych oliw, jakie znajdują się obecnie na greckim rynku. Najwyższej jakości oliwa Extra Virgin ze wschodniej Krety należy do ścisłej czołówki najlepszych oliw świata. Idealny, lekko owocowy smak i aromat, staranna selekcja oliwek Koroneiki oraz bardzo rygorystyczne wymagania przy procesie wytłaczania to główne atuty tej oliwy. Ta luksusowa oliwa, bogata w antyutleniacze oraz witaminy, z kwasowością poniżej 0,39% o lekko owocowym aromacie stanowi idealne dopełnienie śródziemnomorskiej diety.
Gaj oliwny, z którego owoców wytłaczana jest ta organiczna oliwa pokrywa wzgórza wokół wioski Krya i należy do rodziny Lantzanakis od pokoleń. Uprawa i pielęgnacja drzew oliwnych musi spełniać wszystkie wymagania organizacji nadzorującej uprawy organiczne w Grecji - DIO (Certification & Inspection Organisation of Organic Products). Po pierwsze nie można używać pestycydów do pielęgnacji drzew i samych oliwek. Po drugie musi zostać zachowany odstęp pomiędzy drzewami, by owoce sąsiadujących drzew nie stykały się nawzajem, bo grozi to utratą miąższu, a tym samym nie będzie można uzyskać z nich oliwy. Ponadto ważne jest by drzewa oliwne rosły na zboczu, dzięki czemu w porze deszczowej woda swobodnie spływa, nie uszkadzając systemu korzeniowego oliwek, który nie toleruje ustanej wody. Oliwki zbierane są ręcznie i natychmiast po zbiorze wyciskane na terenie farmy należącej do rodziny Lantzanakis. Oliwki są jednorodne, czyli nie są mieszane z oliwkami pochodzącymi z innych gajów - to kolejny wymóg by oliwa mogła otrzymać certyfikat oliwy organicznej.
Wioska Krya, leży w rejonie Sitia, czyli należy do szczególnego regionu objętego regulacjami Unii Europejskiej, gdzie lokalna oliwa oznaczana jest skrótem PDO (Protected Designation of Orgin) - chroniona nazwa pochodzenia produktu. Oznacza to, że produkt, w tym przypadku organiczna oliwa Extra Virgin posiada unikalne walory jakościowe (kolor, smak i aromat).
Rodzina Lantzanakis, która jest producentem oferowanej przez nas oliwy organicznej Krya oraz oliw Sitia 0.3 ma bogate doświadczenie i wieloletnią tradycję w tłoczeniu naturalnej oliwy najwyższej jakości jaką bez wątpienia są oliwy pochodzące z tego regionu.
Oliwa z rejonu Sitia cieszą się opinią najlepszych na świecie za sprawą doskonałego klimatu do uprawy drzew oliwnych w tej części Krety, idealnej gleby, najlepszej odmiany oliwek Koroneiki, optymalnej technologii tłoczenia oliwy oraz dbałości o to, by czas od zbioru oliwek do momentu rozpoczęcia wytłoku był ograniczony do minimum.
Data przydatności do spożycia:
Właściwości organicznej oliwy Krya:
- Extra Virgin, czyli najwyższej jakości oliwa o kwasowości < 0,39 % (by oliwa mogła być uznana za Extra Virgin jej kwasowość musi wynosić < 0,8% - im niższa kwasowość oliwy, tym lepsza jest jej jakość)
- z pierwszego tłoczenia na zimno (w temperaturze poniżej 22C) przy użyciu wyłącznie środków mechanicznych,
- ręczny zbiór oliwek, z których jest wytłaczana,
- rejon pochodzenia: Sitia/Kreta - produkt oznaczony PDO (Protected Designation of Orgin) - chroniona nazwa pochodzenia produktu,
- eleganckie i estetyczne opakowanie.
Oliwa Krya to:
- doskonały aromat i smak,
- najwyższej jakości tłuszcz, który nadaje się zarówno do smażenia jak i spożywania na zimno,
- niepowtarzalny zielonkawy kolor, który zawdzięcza oliwkom Koroneiki,
- drogocenne właściwości zdrowotne,
- oliwa ta nie jest mieszanką oliw, a oliwki (wyłącznie zdrowe), z których jest wyciśnięta pochodzą z jednego gaju oliwnego,
- w pełni naturalny produkt, bez żadnych dodatków, idealna do spożywania na czczo przy chorobach wrzodowych oraz wieńcowych,
- produkt organiczny certyfikowany.
Nikt jeszcze nie napisał recenzji do tego produktu. Bądź pierwszy i napisz recenzję.
Tylko zarejestrowani klienci mogą pisać recenzje do produktów. Jeżeli posiadasz konto w naszym sklepie zaloguj się na nie, jeżeli nie załóż bezpłatne konto i napisz recenzję.