• 532 777 302 Poniedziałek-Piątek: 9.30-18.00
  • info@greckie-delikatesy.pl Realizacja zamówień
Strona główna » Pieczywo chrupkie (dakos) » Pieczywo do Dakos z oliwą firmy Manna (drobne pajdy), 170g
Pieczywo do Dakos z oliwą firmy Manna (drobne pajdy), 170gPieczywo do Dakos z oliwą firmy Manna (drobne pajdy), 170gPieczywo do Dakos z oliwą firmy Manna (drobne pajdy), 170gPieczywo do Dakos z oliwą firmy Manna (drobne pajdy), 170gPieczywo do Dakos z oliwą firmy Manna (drobne pajdy), 170g
Pieczywo do Dakos z oliwą firmy Manna (drobne pajdy), 170gPieczywo do Dakos z oliwą firmy Manna (drobne pajdy), 170gPieczywo do Dakos z oliwą firmy Manna (drobne pajdy), 170gPieczywo do Dakos z oliwą firmy Manna (drobne pajdy), 170gPieczywo do Dakos z oliwą firmy Manna (drobne pajdy), 170g

Pieczywo do Dakos z oliwą firmy Manna (drobne pajdy), 170g

Cena: 9,00 zł

Ilość: szt. Dodaj do koszyka

  • Opis produktu
  • Recenzje produktu (0)
Pieczywo do Dakos z oliwą firmy Manna (drobne pajdy) - jeśli jest jakakolwiek potrawa, która łączy współczesnych Greków z ich starożytnymi przodkami to wierzę, że to jest Dakos. Danie proste, lekkie i zdrowe, zawierające wszystkie najważniejsze składniki śródziemnomorskiej diety - czerstwe pieczywo, owczo-kozi ser, pomidory, oliwę z oliwek i zioła. Pieczywo wykorzystywane do Dakos to jęczmienne suchary (paximadi - παξιμαδι). Przekąska Dakos jest serwowana w każdym zakątku Krety - od małego kafenionu po stylowe restauracje i zawsze ma te same składniki. Sposób przyrządzania Dakos znajdą Państwo pod tym linkiem. Najpopularniejsze pieczywo pochodzi z rejonu Chanii i takie właśnie Państwu oferujemy. Pieczywo to wykorzystywane jest również w sałatce kreteńskiej, gdy układa się je na spodzie talerza/salaterki, pozostałe składniki są takie jak w sałatce greckiej. Dzięki sokom z warzyw i oliwie, pieczywo rozmięka i jest doskonałe w smaku. Firma Manna powstała w 1948r., gdy Haritos Tsatsaronakis otworzył małą piekarnię w Platanos (Kreta, okolice Falassarny). Początkowo zaopatrywała najbliższą okolicę, aż do momentu, gdy syn Haritosa - Nikos wszedł do interesu i zaproponował produkcję sucharów (wówczas większość Kreteńczyków samodzielnie je przygotowywała w domowych piecach). Ich sprzedaż rozpoczęto w 1963r. - w okolicach Chanii, a następnie w dwóch sklepach w Atenach. Dziś jęczmienne suchary są obecne na każdym greckim stole.

Wypiekane w piecach opalanych drewnem, z minimalną zawartością tłuszczu i bogate w błonnik - samo zdrowie!


Skład: pełnoziarnista mąką (jęczmienna 40%, pszenica), oliwa 7%, drożdże, sól.

Waga: 170g

Termin przydatności: 30 grudnia 2020

Nikt jeszcze nie napisał recenzji do tego produktu. Bądź pierwszy i napisz recenzję.

Tylko zarejestrowani klienci mogą pisać recenzje do produktów. Jeżeli posiadasz konto w naszym sklepie zaloguj się na nie, jeżeli nie załóż bezpłatne konto i napisz recenzję.

Newsletter

Prześlij nam swój adres e-mail, a my powiadomimy Cię o nowych produktach, promocjach i wyprzedażach.

Wyrażam zgodę na przetwarzanie danych osobowych do celów marketingowych

Używamy ciasteczek (plików cookies), dzięki czemu nasz sklep może działać lepiej - dowiedz się więcej
OK