• 532 777 302 Poniedziałek-Piątek: 9.30-18.00
  • info@greckie-delikatesy.pl Realizacja zamówień
Strona główna » Ryby i owoce morza z Portugalii

Ryby i owoce morza z Portugalii

Rybki w puszce to najczęściej kupowana pamiątka z pobytu w Portugalii. Dlaczego? 
Portugalia ma dostęp do najlepszego surowca wprost z oceanu, a jej mieszkańcy są w tym mistrzami - 
metody wypracowane przez wieki, a każda z puszek wygląda jak małe dzieło sztuki.

Portugalia ma długą historię konserwowania ryb. Było to w epoce żelaza, kiedy metoda konserwowania 
ryb w soli morskiej została wprowadzona na Półwysep Iberyjski i stosowana przez Fenicjan, Greków 
i Kartagińczyków, a następnie przez Rzymian. Ruiny znalezione wzdłuż wybrzeża, takie jak rzymskie gliniane 
naczynia z amforami znalezione w Peniche, świadczą o rozwiniętym w tym czasie przemyśle solonych ryb. 
Starożytne pisma mówią również, w jaki sposób ryby były eksportowane do Włoch, Galii (Francja) i Afryki Północnej. 
Ryby solone były preferowaną metodą konserwowania ryb przez wiele stuleci, ale powoli zyskiwały popularność 
metody suszenia i wędzenia.

Prezentujemy Państwu ofertę dwóch czołowych portugalskich producentów ryb i owoców morza - Nero (linia Nazarena i Valflor z produktami organicznymi) i José Gourmet (linie José Gourmet, Maria Organic o ATI Matel).
Oto historia pierwszej z nich:

W 1680 r. przybyła do Portugalii włoska rodzina Nero i osiedliła się w Sesimbrze, aby tam produkować suszone i solone ryby. Rodzinna tradycja była kontynuowana przez kolejne wieki.

W 1912 roku Amadeu Henrique Nero, mając zaledwie 23 lata, zgodnie z rodzinną tradycją, zbudował w Sesimbrze swoją pierwszą fabrykę konserw rybnych, a w 1926 roku zrezygnował z produkcji solonej ryby, skupiając się wyłącznie na produkcji konserw rybnych.

W 1930 roku zdobył srebrny medal na Wystawie Regionalnej w Setúbal.

W 1944 r. przeniósł fabrykę z Sesimbry do Matosinhos ze względu na obfitość tamtejszych łowisk.

W 1957r. roku jego syn, Amadeu Nero, zbuduje nową fabrykę, również w Matosinhos, a w 1968 roku nabył kolejną - National Canning Factory - w Setúbal, którą sprzedał w 1973 roku.

W 1990 roku sprzedana zostaje również fabryka Matosinhos.

W latach 1912-1990 firma eksportowała głównie na rynki europejskie i amerykańskie. W międzyczasie zyskał również mocną pozycję na rynkach azjatyckich.

W 2010 roku Conservas Nero powraca na rynek, przywracając do życia niektóre ze swoich dawnych marek: Georgette, Catraio, Naval, Açôr i Nazarena. 

Od teraz ta marka będzie obecna również w Greckich Delikatesach.

 

 

ikona Zweryfikowane przez społeczność

Dodatkowe opcje przeglądania
Zakres cen od do
Tylko promocje
Ośmiornica w sosie czosnkowym, 110g
szt. Do koszyka
Pasta z makreli, Jose Gourmet, 75g
szt. Do koszyka
Pasta z tuńczyka, Jose Gourmet, 75g
szt. Do koszyka

Newsletter

Używamy ciasteczek (plików cookies), dzięki czemu nasz sklep może działać lepiej - dowiedz się więcej
OK