Oliwki Kalamata (wielkość Extra Jumbo, czyli 161-180 szt. oliwek w 1 kg) - to najszlachetniejsze z greckich oliwek o kwaskowym wyrazistym smaku. Mają kształt łezki w kolorze fioletu. Swoją nazwę zawdzięczają rejonowi, z którego pochodzą - okręgu Kalamata na Peloponezie, skąd pochodzą najlepsze ciemne oliwki na świecie. Dorodne, z grubym miąższem, będą ozdobą każdej wykwintnej kolacji. Zachowują swoje wszystkie walory smakowe dzięki naturalnej solance z dodatkiem oliwy Extra Virgin, soli morskiej i octu winnego. Doskonałe do spożywania na ciepło - w sosach, nadzieniach, daniach jednogarnkowych oraz prosto ze słoika w sałatkach czy jako przystawka.
PRODUKT BEZ KONSERWANTÓW!
|
 Doskonałe do spożywania na ciepło - w sosach, nadzieniach, daniach jednogarnkowych oraz prosto ze słoika w sałatkach czy jako przystawka. Idealne do grillowania, dzięki czemu tracą naturalną goryczkę, łatwiej się pestkują i zyskują całkiem nowy smak.
Oferowane przez nas oliwki Kalamata otrzymały nagrodę Superior Taste Award (za doskonały smak) przyznawaną przez International Taste & Quality Institute (Międzynarodowy Instytut Smaku i Jakości), a tym samym jest to pierwsza tego typu nagroda przyznana oliwkom typu Kalamata. Instytut ten jest wiodącą, niezależną organizacją zrzeszającą 120 szefów kuchni oraz sommelierów z 12 najbardziej znanych europejskich organizacji kulinarnych.

Skład: oliwki Kalamata, woda, sól morska, ocet winny, oliwa Extra Virgin
Produkt w 100% naturalny, bez środków konserwujących
Zbiór oliwek: 2022r.
Oliwki Kalamata (charakterystyka zbioru 2022r.) nie są jednolitego koloru. Występuje na nich naturalne barwienie w odcieniach fioletu. Oferowane przez nas oliwki nie są sztucznie barwione stąd różnice w barwach poszczególnych owoców.
Pojemność: 3kg (po odsączeniu 2kg, pojemnik plastikowy ułatwiający wysyłkę) - oliwki można przechowywać po otwarciu przez wiele miesięcy w lodówce, dzięki zalewie z oliwy i octu winogronowego.
Data przydatności do spożycia: marzec 2025
|
|
Wybierając oliwki do naszej oferty kierujemy się prostą zasadą. Oliwki mają pochodzić z tego rejonu Grecji, gdzie dany ich rodzaj jest najlepszy i tak oliwki Kalamata pochodzą z właśnie z Peloponezu, a zielone oliwki (z pestką i drylowane) z centralnej Grecji (rejon Amfissa i Stylida), a zielone oliwki nadziewane z rejonu Chalkidiki. |
|
|